Diyabet Cerrahisi Nedir?
Diyabet cerrahisi, son yıllarda tip 2 diyabet tedavisinde etkin olarak kullanılan bir yöntemdir. Halk arasında şeker ya da diyabet ameliyatı olarak da bilinen diyabet cerrahisi, aslında obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol ve hipertansiyon ile kendini gösteren metabolik sendromun çeşitli ameliyat yöntemleri ile tedavi edilmesine denmektedir.
Diyabet Cerrahisi Kimlere Uygulanır?
Tip I diyabet hastaları diyabet cerrahisi olamazlar. Tüm şeker hastalarının %90’ı tip II diyabet hastasıdır ve bu hastalar diyabet cerrahisi ile şeker hastalığından kurtulabilir.
Diyabet Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Diyabet ameliyatı laparoskopik yöntemle (kapalı ameliyat) ile yapılır. Ameliyat süresi kullanılacak yönteme göre 1 ile 3 saat arasında değişir. Hastalar ameliyattan sonra 3-4 gün hastanede kalır ve kısa süre içerisinde normal hayatlarına dönebilirler. Diyabet tedavisinde kullanılan pek çok ameliyat yöntemi vardır. Bunlar Gastrik by-pass, Minigastrik by-pass, Duodenal switch türevleri (SADI-S ameliyatı gibi), Transit Bipartisyon, İleal transpozisyon, Sleeve Gastrektomi ve bu ameliyatların çeşitli türevleridir.